zondag 18 oktober 2015

VEGGIEDAG

OP BEZOEK NAAR DE BOERDERIJ ' DE ZAAIER'

's Morgens vertrokken we met onze fiets naar de boerderij. Na een kwartiertje fietsen kwamen we  op de boerderij aan. Onze groep mocht meteen mee naar de velden waar de groenten werden geteeld.
We zagen sla, warmoes, worteltjes, knolselder enz. ... Er waren ook serres met paprika's, aubergines en verschillende soorten tomaten. De boer vertelde dat de mensen lidgeld betaalden en dat ze dan groenten mochten komen plukken in de tuin. Door de rode, groene en oranje vlaggetjes werd er aangeduid of de mensen daar wel of niet mochten plukken. Er stond ook een grote bak waar groenten konden ingelegd worden. Daarna mochten we allemaal een blauw bakje nemen, want wij mochten helpen aardappelen oogsten. Het was wel even stappen tot bij het aardappelveld. We waren heel enthousiast en hadden al vlug enkele zakken vol geraapt. 
Daarna keerden we terug naar de boerderij. We wasten onze handen en gingen het ovenhuisje binnen. Boer Diederik had daar al een vuurtje aangemaakt. Wij mochten er takken bij gooien. Het vuur in de oven moest zeker een uur branden, want wij zouden er straks appelbollen in bakken. 
We wandelden even verder naar de schuur. Daar stond een grote bak met allemaal graantjes erin en ook een molen om het graan te malen. Op de boerderij maakten ze zelf meel en bakten ze zelf hun brood. Even verder kwamen we bij een weide. Daar zagen we een heel groot varken en ook een pony.
Er was ook een stal met enkele koeien. Op deze boerderij kweken ze de dieren die ze opeten zelf. Dus waren er niet zo veel dieren aanwezig. 
Dan was het tijd om onze appelbol te maken. We plukten een verse appel van de appelboom. Daarna kregen we een stuk deeg. Dat deeg rolden we rond de appel. Alle appels werden naar het ovenhuisje gebracht en daar legden we ze in de gistkast. Boer Diederik zou ze later bakken in de oven.
Op de boerderij was een boomhut, een minihuisje en een leuke schommel. Daar konden we samen leuke spelletjes spelen. 
Voor we het wisten was het al middag. We schoven aan om te eten. Het was spaghetti met lekkere rode saus met veel groentjes of met broccolisaus. Deze dag aten we voor één keer geen vlees.
De meeste kinderen vonden het heel lekker. We speelden nog wat op de strozolder en dan vertrokken we terug naar school met de fiets.
Het weer zat ons die dag heel erg mee. In de namiddag was er nog steeds een stralende zon. Samen met leefgroep 6 en 7 stonden nog twee activiteiten gepland. Eerst keken we nog naar een filmpje over het kweken van groenten en fruit en een filmpje over hoe een veggieburger werd gemaakt.
Daarna werden we in twee groepen verdeeld. De ene groep kon aan de slag bij meester Robben. Met zand uit de zandbak werd voorgesteld hoeveel vlees mensen per jaar eten van begin de 20ste eeuw tot nu. Bij meester Ruben werd het verhaal van de boerderij nog eens verteld met prenten. Op de speelplaats waren teksten die erbij hoorden verstopt. Elk groepje moest een tekst zoeken, lezen en bij meester vragen beantwoorden. 
En juf Dorine was druk in de weer om appelbollen in een zak te stoppen, want iedereen kreeg zijn appelbol mee naar huis. Een lekker vieruurtje.
Bedankt mama Sofie en opa Luc om met ons mee te fietsen naar de boerderij. En ook de boeren en de kok van de boerderij verdienen van ons een pluim !