donderdag 3 maart 2016

MET DE FIETS NAAR DE KAASBOERDERIJ ...

Deze middag fietsten we naar kaasboerderij 'De sparre'. 
Daar kregen we uitleg over hoe kaas gemaakt wordt.

Eerst kregen we allemaal een mutsje voor op ons hoofd. Dat moest voor de hygiëne.
De boerin deed ook een schortje aan om haar kledij te beschermen.





 Dan zagen we de grote melktank. Die was verbonden met een buis. Via deze buis kwam de melk in de melktank. De buis kon ook verbonden worden met de ton. Zo kon de melk makkelijk van de tank naar de ton overvloeien.
 In de ton zat een grote ijzeren staaf die aan een rode buis vast hing. Bij de melk moest er nog water, stremsel en natrium. Als je de machine aanzette, begon die staaf in de melk te roeren tot de melk dik kwam.




 Als de melk dik genoeg geworden was, lieten ze de wei weglopen en hielden ze de dikke brij over.
 Van de dikke brij werden blokken gesneden. Deze blokken werden verdeeld in kommetjes met een netje erin. Er waren kommetjes van 1kg, van 2kg en van 5kg.

 Deze kommetjes kaas werden onder een grote pers geplaatst. Daaraan werden gewichten gehangen om op de kommetjes te drukken. Eén gewicht woog 1200g. Aan elke kant werden ongeveer 8 gewichten gehangen. De kaas bleef een tijdje onder de pers totdat de brij goed samengedrukt was.






 Daarna kwamen we in de koelkast. Daar lagen al heel wat kazen te rijpen. Eerst hadden ze een pekelbad gekregen en daarna werden ze op de rekken gelegd om te rijpen. Dat duurde ongeveer 5 weken.
In een emmer zat gele vloeistof. Die moest over de kaas gesmeerd worden. Zo kreeg de kaas een dikke buitenlaag. Er werd ook een letterband op de kaas geplakt. Daarna mochten we een stukje kaas proeven.




Voor we naar de koeien gingen kijken, mochten we nog wat verse koeienmelk proeven.
De meesten vonden dit heel lekker.
 In de stallen konden we de kleine kalfjes zien. Ook de grotere melkkoeien stonden in een grote nieuwe stal.



 Het was een hele leuke namiddag op de kaasboerderij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten